sałatka z kaszą jaglaną

Obecnie koncentrujemy się na tym, co spożywamy – wybieramy produkty coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy tak właściwie konsumowaliśmy wszystko w bezgranicznych liczbach już minęły – czas na zdrowe pożywienie i naturalne artykuły. Z tego powodu coraz to częściej także poszukuje się wymienników w kuchni. Sól oraz tłuszcz pozostaje pod każdym względem odsunięty od jadłospisu a towary dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. W wielu przypadkach zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem albo kaszą. Mają one równie wiele artykułów odżywczych, jednak organizm po prostu znosi je o wiele przyzwoiciej. Imponującym przykładem dobrego towary jest kasza jaglana, która kiedyś gościła na stołach niezwykle wielokrotnie a teraz niestety została zapomniana.

co zrobić żeby kasza jaglana nie była gorzka

Na szczęście coraz to więcej osób ceni jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej właśnie kaszy. Z jakiej przyczyny? Czym ona różni się od standardowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż riposta na to zapytanie jest niesłychanie prosta – kasza jaglana to całkiem inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, bowiem są to wybitnie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją trochę inaczej niż sztampową, kultową nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się wyłącznie tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga trochę więcej czasu niemniej jednak jest tego warte, bo wrażenia smakowe są w rzeczy samej fajne. Dlaczego jednakże musimy zaintrygować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana posiada bardzo wiele pozytywnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny produkt bądź trudno jest je znaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest niezmiernie odpowiednim źródłem wybitnie wielu witamin z grupy B, lecz nie wyłącznie, dostarcza bo też witaminy z grupy E, jakie niezmiernie poprawiają pamięć i koncentrację a też dużo olśniewających składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Prócz tego kasza jaglana to jest niezmiernie bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą wyraża? To oszałamiający sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to również kasza niezmiernie odżywcza oraz w głównej mierze lekkostrawna, dlatego nadaje się dla chorych oraz oczywiście dla dzieci, którym wbrew pozorom odpowiedni przyrządzona powinna bardzo smakować. Zawiera także krzemionkę, składnik nieczęsto spotykany skutkiem tego tak znaczący, jaka odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.